Poëzie in de wijken Stadshagen en Westenholte

Als we een beer voor het raam kunnen zetten, kunnen we dat ook met een gedicht of gedachte! Een knuffelbeer kan troost, gezelschap of ontspanning bieden. Maar een gedicht of een gedachte kan dezelfde uitwerking hebben als we het delen. Als we door de straten in de wijk of in het winkelcentrum wandelen, komen we voornamelijk lege ramen of teksten op borden tegen die voornamelijk te maken hebben met de coronamaatregelen. We hebben inmiddels misschien al wel honderd keer gelezen dat we anderhalve meter afstand moeten houden, onze handen moeten wassen en alleen in ons eentje ergens naar binnen mogen. Doe mee en geef onze wijk een prachtig gezicht met een mooie gedachte of gedicht. Het zorgt voor wat vrolijkheid, bemoediging, troost en humor in de lege straten van Stadshagen en Westenholte!

Positieve gedachten
Laten we voor wat meer positieve gedachten en verbinding zorgen door massaal gedichten of onze gedachten op papier te zetten en voor onze ramen te hangen. Hoe mooi zou het zijn als we door de wijk lopen en elk venster van een huis of gebouw ons iets vertelt, ons doet glimlachen, ons ontroert of ons doet verwonderen? Laat de straten van Westenholte en Stadshagen spreken! Daarom roepen we alle bewoners en organisaties in Stadshagen en Westenholte op om een gedicht of gedachte op papier te zetten en het voor hun raam te hangen. Jong en oud mogen meedoen!

Het werkt heel simpel!

• Schrijf een gedicht of een gedachte (bijvoorbeeld zoals op de posters van Loesje) en hang deze voor je raam. Gedichten van alle niveaus zijn welkom!

• Hou je zelf niet van schrijven? Dan mag je ook eventueel jouw raam beschikbaar stellen voor het gedicht van een ander. Vanaf 15 juni kun je via ons ook een postergedicht krijgen van de Stadsdichter van Zwolle, van Rodaan Al Galidi of van Steven van der Gaauw om op te hangen.

• Je mag je gedicht of gedachte ook in een andere taal (bijvoorbeeld in het Arabisch, Tigrinya, Turks Farsi, etc.) schrijven, dan kunnen we kijken binnen ons netwerk of we het ook voor je kunnen vertalen naar het Nederlands.

Gratis laten opmaken en (laten) printen?
• Als je je gedicht of gedachte wilt opmaken met een mooi grafisch ontwerp, een foto, of tekening, dan kun je het opsturen naar:
h.elmahjoubi@travers.nl (contactpersoon; Stadshagen)
e.rooseboom@travers.nl (contactpersoon: Westenholte)
l.vschubert@travers.nl (contactpersoon jeugd; Stadshagen/Westenholte)

• Jouw gedicht of gedachte wordt dan voorzien van een grafisch ontwerp door andere mensen die het leuk vinden om een tekst visueel mooi op te maken.

• Vervolgens krijg je je gedicht of gedachte met een mooi beeld teruggestuurd en kun je het zelf uitprinten en voor je raam hangen. Maar wij kunnen hem ook voor je printen. In overleg met jou wordt de print bij jou thuis afgeleverd.

Delen, delen delen
• Als je je gedicht of gedachte voor het raam hangt, zou het mooi zijn als je er een foto van maakt, en deze foto via Whatsapp opstuurt naar 06-41768535. Zo kunnen we alle gedichten en gedachten verzamelen en ook via social media delen (ook de wijkkrant Vinexpress en Stins bieden de ruimte om een aantal gedichten te publiceren).

Doe mee!

Deze oproep wordt onder andere gesteund door de Stadsdichter van Zwolle (Jeroen Kraakman), het Zwols Dichterscollectief, Stichting Stadshagen Totaal, Bewonerscommissie Breecamp, boekhandel Westerhof Stadshagen, winkeliersvereniging Winkelcentrum Stadshagen, wijkkrant Vinexpress, Hogeschool ArteZ, Buurtcultuurfonds, vormgever Steven van der Gaauw, en schrijver Rodaan Al Galidi (van de onlangs uitgekomen roman “Holland”).